Την εποχή που επανέλαβε το μάθημα της ρητορικής βρήκε την ευκαιρία να ξεκινήσει την προπαρασκευαστική τάξη των μαθηματικών με καθηγητή τον M. Vernier. Οι εξαιρετικές μαθηματικές του ικανότητες αποκαλύφθηκαν αμέσως . Όμως πλέον το πρόγραμα του Κολεγίου ήταν για αυτόν μια ρουτίνα που τον αποασχολούσε από τα μαθηματικά στα οποία είχε δωθεί ολοκληρωτικά. Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση του καθηγητή του M. Vernier:
Ήταν άλλη μια μεγάλη ατυχία για τον Galois που δεν συγκρινόταν όμως σε τίποτα με αυτή που του επιφύλασσε το άμεσο μέλλον. Ενώ ο Galois προετοιμαζόταν για τις εισαγωγικές του εξετάσεις για δεύτερη φορά στην École Polytechnique, τον χτύπησε μια μεγάλη συμφορά. Στις 2 Ιουλίου του 1829 ο πατέρας του κυνηγημένος από τον τοπικό κλήρο και τους Ισουίτες αυτοκτόνησε. Την δύσκολη αυτή περίοδο ο Evariste την πέρασε στο σπίτι του μαζί με την μητέρα του και τον μικρότερο αδερφό του Alfred. Λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του πατέρα του έδωσε εξετάσεις για την École Polytechnique. Για δεύτερη φορά, αποτυγχάνει. Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τον λόγο της αποτυχίας του, ίσως λόγω του τραγικού γεγονότος, ίσως γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές οι τρομερές μαθηματικές του ικανότητες. Ο Galois περιέγραψε αργότερα «τα τρελά γέλια των εξεταστών » που διέκοπταν τις απαντήσεις του.
Ο Évariste ακολουθώντας τη συμβουλή του Richard παρακολουθεί την προπαρασκευσατική σχολή που λειτουργούσε ως συνέχεια του Κολεγίου Louis-le-Grande.Το τριετές πρόγραμμα είχε ως στόχο την εκπαίδευση δασκάλων και δημοσίων υπαλλήλων. Το πρώτο έτος στη σχολή αποδείχτηκε ιδιαίτερα παραγωγικό και επιτυχημένο. Ο Galois γνωρίστηκε με τον Auguste Chevalier και σύντομα έγιναν στενοί φίλοι ενώ έγραψε και τρεις εργασίες τις οποίες υπέβαλε στην Ακαδημία για να συμμετάσχει σ’ένα διαγωνισμό. Για άλλη μία φορά στάθηκε άτυχος. Το χειρόγραφο του Galois φτάνει στα χέρια του γραμματέα της Ακαδημίας του Fourier που πεθαίνει μετά απο λίγο καιρό. Το έργο του δεν βρέθηκε ανάμεσα στα χαρτιά του Fourier, χάθηκε όπως και το πρώτο. Ευτυχώς ο Galois είχε κρατήσει κάποια αντίγραφα και δημοσίευσε τις εργασίες του στο Bulletin de Férussac. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι επαναλαμβανόμενες ατυχίες ήταν απλές συμπτώσεις. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αποτέλεσμα της κακής οργάνωσης της κοινωνίας, μιας οργάνωσης που καταδίκαζε το ταλέντο σε ατελείωτα βασανιστήρια ενώ η μετριότητα ευημερούσε. Με όλη την ορμή της νιότης ο Évariste προσχώρησε στον αγώνα για την πολιτική αναμορφωση της κοινωνίας.
Αν και κυριευμένος απο τα επαναστατικά του αισθήματα βρήκε το χρόνο για τα παραμελημένα μαθηματικά και έστειλε για άλλη μία φορά το χειρόγραφο που είχε χαθεί πέρυσι στην Ακαδημία. Αυτή τη φορά κριτές ήταν οι Lacroix και Poisson.Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση ο Galois πληροφορήθηκε ότι το χειρόγραφό του είχε αποριφθεί. Τα λόγια του Poisson ήταν τα εξής:
Η Stephanie υπήρξε η αιτία διαμάχης του Galois με δύο φίλους της, που κατέληξε σε μονομαχία και θάνατο του Galois. O Évariste, σε μία επιστολή του πριν τη μονομαχία γράφει:
«Πεθαίνω. Είμαι το θύμα μιας κοκέτας χαμηλής υποστάθμης και δύο ανόητων αφοσιωμένων σ’αυτήν. »
Οι συνθήκες της μονομαχίας είναι σκοτεινές, ούτε καν ποιοι είναι οι αντίπαλοί του δεν είναι γνωστό. Σε ένα άλλο του γράμμα, αυτλη τη φορά στον φίλο του Auguste Chevalier, ζητά να δείξει το χειρόγραφό του (αυτό που απέρριψαν οι Lacroix και Poisson) στους γερμανούς μαθηματικούς Jacobi και Gauss. Το κείμενο όμως του Galois δεν δημοσιεύτηκε παρά έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια, και ακόμη και τότε πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητο.
«Θα ζητήσεις δημόσια από τον Jacobi ή τον Gauss να εκφέρουν τη γνώμη τους όχι πάνω στην ορθότητα, αλλά στη σημασία των θεωρημάτων. Ύστερα απ’αυτό, θα υπάρξουν ελπίζω μερικοί που θα θεωρήσουν ωφέλιμο γι’αυτούς να αποκρυπτογραφήσουν ό,τι περιέχεται σ’όλον αυτόν τον συρφετό»
Αυτός ο «συρφετός» δεν περιείχε τίποτα λιγότερο από τη θεωρία ομάδων, το κλειδί της σύγχρονης άλγεβρας και της σύγχρονης γεωμετρίας.
Το τελευταίο γράμμα του Galois λίγες ώρες πριν πεθάνει είναι βαθιά συγκινητικό και αποκαλυπτικό του χαρακτήρα και της νιότης του
«Αγαπημένοι μου φίλοι!Προκλήθηκα από δύο πατριώτες – ήταν αδύνατον να αρνηθώ την πρόκληση. Σας ζητώ συγγνώμη που δεν πήρα τη γνώμη κανενός σας. Οι αντίπλαοί μου, όμως μου ζήτησαν να δώσω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα ειδοποιήσω κανένα πατριώτη.Το καθήκον σας είναι πολύ απλό: να αποδείξετε ότι μονομάχησα παρά τη θέληση μου, και μόνον αφού εξάντλησα κάθε μέσο συμβιβασμού. Τονίστε ότι μου είναι αδύνατον να πω ψέμματα, ακόμη και για τα πιο τετριμμένα ζητήματα. Προστατεύστε τη μνήμη μου, αφού η μοίρα δεν θέλησε να μου δώσει αρκεετή ζωή για να γνωρίσει η πατρίδα το όνομα μου. Πεθαίνω, παντοτινά φίλος σας».
Οι ιδέες του Galois έγιναν πλήρως αποδεκτές μόνο κατά την δεκαετία του 1870, μετά την έκδοση του βιβλίου του Camillle Jordan Οι αλγεβρικές εξισώσεις και η θεωρία αντικαταστάσεων.Ο Galois μόνο μετά το θάνατό του χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά καλός μαθηματικός. Συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου του 1832, δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση της αστυνομίας στην Gazette des Hopitaux
Ο νεαρός Évariste Galois, 20 ετών, καλός μαθηματικός, διάσημος για την φλογερή φαντασία του, πέθανε στις 12 π.μ. από οξεία περιτονίτιδα οφειλόμενη σε σφαίρα που εβλήθη από απόσταση 25 βημάτων.
- Solovyov Y.P., (1996) “Η πολυτάραχη ζωή του Evariste Galois, ένας επαναστάτης της πολιτικής και των μαθηματικών”, Εκδόσεις Κάτοπτρο, Quantum, Τόμος 3, Τεύχος 4, σσ. 49-54
- O’Connor J.J. and Roberston E.F. (1996) “Evariste Galois”, The MacTutor History of Mathematics archive
- Struik D J. (1967) “A Concise History of Mathematics”, Dover Publications, Chapter VIII, pp. 156-157
- Miller G.A. (1935) “History of the Theory of Groups to 1900. Collected Works”, Vol. 1, pp. 427-467
10 σχόλια:
Φίλε μου, εκτός από πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ουσιαστική βιογραφία (ή μάλλον ακτινογραφία της ανθρώπινης πλευράς) ενός επιστήμονα, μπορώ να καταλάβω από το μάκρος του κειμένου και από το πλήθος των πηγών ότι σου πήρε αρκετή ώρα.
Γι' αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να σε ευχαριστήσω που ξεκίνησες ένα τέτοιο εγχείρημα και εύχομαι να διαβάσουμε όσα αντίστοιχα post αντέχεις να δημιουργήσεις.
Πάντα τέτοια.
Σε ευχαριστώ φίλε Jason για τα τόσο καλά σου λόγια.
Τα καλύτερα έρχονται. LOL !
Μια ερώτηση για το ωραίο post σου: 'θεωρία συνόλων' ή 'θεωρία ομάδων';
Ο Galois συνεισέφερε στην ανάπτυξη της Θεωρίας Ομάδων βάση της αναφοράς 1.
Απ' όσα γνωρίζω άλλο η θεωρία ομάδων και άλλο η θεωρία συνόλων.
Πολύ καλή δουλειά μπράβο. Με συγκίνησες λίγο και εξηγώ το γιατί,
Τα μαθηματικά ήταν πάντα η λατρεια μου στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο. Μου την έσπαγε αφάνταστα να μου δείνουν προβλήματα εύκολα. Η γοητεία των μαθημτικών για μένα ήταν στην αναζήτηση της λύσης. Όταν δηλαδή περνάς ώρες πάνω από το πρόβλημα και κατεβάζει ο νους σου ό,τι ξέρει. Ακόμα και όταν δεν την έβρισκα τη λύση, η ικανοποίηση ήταν μεγάλη.
Τελικά στη ζωή ακολούθησα θεωρητική επιστήμη και σπουδάζω τώρα ιστορία. Η στιγμή λοιπον που διαβάζοντας το κείμενό σου, συνειδητοποίησα ότι δίαβαζα κάτι ιστορικό (που δεν ήξερα κι όλας) με θέμα τα μαθηματικά, με ψιλοσυγκίνησε. (δε με πήραν και τα δάκρυα, καταλαβαίνεις όμως).
Συνέχισε την καλή δουλειά και μπράβο και πάλι.
Απίστευτο... και να φανταστείς δεν τον είχα ακούσει ποτέ...
Πάρα πολύ καλή ιδέα το blog.
-Βασίλης
Kai ego me ti seira moy na se eyxaristisw gia tin poly endiaferousa biografia kai na pw oti syginithika. Mou thimises ton poly kalo mathimatiko mou sto lykeio, o opoios mas eixe milhsei gia ton Galois kai thn zoi tou. Mpravo kai pali kai anamenoume nees dhmosieuseis sou!
χαιρετίζω
Αν και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τα μαθηματικά όσο θα ήθελα ο Galois με "γοητεύει". Έμαθα για τον galois σε ένα μάθημα μοντελοποίησης και ανάλυσης απόδοσης δικτύων στην πληροφορική.
Μετά απο αναζήτηση διάβασα κάποια μόνο βιογραφικά του στοιχεία και αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να κεντρίσει το ενδιαφέρον μου.
Οι ριζοσπαστικές του ιδέες στα μαθηματικά και η αληθινή του αγάπη γι' αυτά, αντικατοπτρίζουν την έντιμη ηθικά και έντιμη ζωή του. Αλλά και την ποιότητα της ουσίας της που ήταν η απλή αλλά και μεγαλειώδης αγάπη για τη ζωή. (αυτό κατάλαβα εγώ)
Τριάμισυ χρόνια μετά στέλνω αυτό το σχόλιο μήπως φανεί χρήσιμο (σε ευρύτερο γενικά χρονικό ορίζοντα) το παρακάτω.
Μετά απο μία αλληλουχία συμβάντων, σκέψεων,συμπτώσεων έτυχε να επιλέξω να ασχοληθώ με τον Jidu krishnamurti. Αν και μου ήταν δύσκολο αρχικά (για λόγους που σταδιακά κατάλαβα) το απλό περιεχόμενο της απλής θεματικής του, μετά απο προσεκτική (κυριολεκτικά αυθόρμητη) μελέτη του άλλαξε σε ένα βαθμό τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τη ζωή. Πραγματικά όμως εξεπλάγην όταν σε μια εικονοληφθείσα συνέντευξή του με τον καθηγητή Φυσικής David Bohm, διαπίστωσα οτι η άσχετη με τη Φυσική θεωρία του για τη ζωή και τον άνθρωπο συμφωνούσε, αν οχι ταυτιζεται με την ερμηνεία της θεωρητικά και πειραματικά αποδεδειγμένης θεωρίας του Bohm για την αιτιότητα στη σύγχρονη (κβαντική) Φυσική!
Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να εμπνεύσουν με κενό το πνεύμα κάποιου όσο κατάφεραν σ' εμένα (σε τέρμα ευρυτεροτερότατο χρονικό ορίζοντα).
ουφ!
Υ.Γ Ναι έχω πιεί :@.
Φιλικά
prouhos
Ανώνυμε,
Αντιχαιρετίζω.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σχόλιο.
Συνέχισε να πίνεις,
Ένα μπράβο για το blog! Είμαι επίσης μαθηματικός και νομίζω ότι αυτό που κάνεις μου χρειάζεται πάρα πολύ! Ήδη τα παιδιά στο φροντιστήριο με είχαν πρήξει να τους πω "για τον τρομερό μαθηματικό που πέθανε στα 22 του χρόνια σε μονομαχία"! Αναμένω με αγωνία το επόμενο post!
Καλή συνέχεια
Δημοσίευση σχολίου